W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Tydzień Karmienia Piersią. Hiperlaktacja

07.08.2024

Mama karmiąca piersią w pokoju dziecięcym, trzyma dłoń na swoim czole. Poniżej Światowy Tydzień Karmienia Piersią. Hiperlaktacja. Z jego lewej logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Hiperlaktacja czyli nadprodukcja mleka może pojawić się powyżej 6-tego tygodnia życia niemowlęcia. Jest to stan, w którym piersi produkują więcej mleka, niż dziecko potrzebuje. W związku z nadmierną produkcją pokarmu matka może zaobserwować:

  • uczucie obrzęku piersi,
  • przepełnienie piersi,
  • ból,
  • wyciek mleka między karmieniami.

Niedostateczne opróżnianie piersi przez dziecko podczas karmienia może doprowadzić do zastoju pokarmu i zwiększyć ryzyko wystąpienia zapalenia piersi u kobiety.

W prawidłowo przebiegającej laktacji wyróżniamy dwie fazy mleka matki:

  • mleko pierwszej fazy – wodniste mające na celu zaspokoić pragnienie,
  • mleko drugiej fazy – zawierające więcej tłuszczu i innych składników odżywczych.

Gdy dochodzi do hiperlaktacji, dziecko spożywa głównie mleko pierwszej fazy, w którym dostępna jest większa ilość cukrów, a mniejsza tłuszczów. Powoduje to szybki przepływ mleka przez przewód pokarmowy niemowlęcia i może prowadzić do wystąpienia:

  • kolek u dziecka,
  • dużej ilości pienistych i wodnistych stolców,
  • niskiego przyrostu masy ciała.

Dziecko dodatkowo może się często krztusić, płakać, grymasić oraz ulewać.

Przyczyny nadprodukcji mleka:

  • częste odciąganie pokarmu pomiędzy karmieniami bez potrzeby,
  • nieefektywne przystawianie dziecka do piersi,
  • częste zmienianie piersi w czasie karmienia,
  • problemy z produkcją hormonu prolaktyny – zbyt wysoki poziom,
  • zaburzenia pracy tarczycy, które mogą wpływać na hormonalną równowagę i produkcję mleka,
  • predyspozycje genetyczne do produkowania dużej ilości pokarmu,
  • stosowanie leków i substancji zwiększających produkcję mleka.

Jak poradzić sobie z nadprodukcją pokarmu?

  • Sprawdź technikę karmienia.
  • Nie odciągaj pokarmu bez potrzeby, a jeżeli to konieczne odciągnij jedynie odrobinę pokarmu do odczucia ulgi.
  • Karm blokowo – z jednej piersi przez 3h i przez kolejne 3h tylko z drugiej piersi (drugą pierś nieużywaną delikatnie odciążaj odciągając jedynie odrobinę mleka lub stosując chłodne okłady).
  • Zrób sobie badania pod kątem nadczynności tarczycy.
  • Ogranicz karmienie nieodżywcze np. do usypiania i na pocieszenie.
  • Porozmawiaj z doradcą laktacyjnym o zastosowaniu substancji hamujących laktację.
{"register":{"columns":[]}}