W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Truskawki - smak lata

06.06.2024

Na stoliku deser truskawkowy w słoiku przybrany śmietaną poziomkami i listkami mięty. W prawym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na zielonym tle ciemny napis Truskawki - smak lata.

Truskawki to jedne z najbardziej docenianych owoców sezonowych. Pierwsze pojawiają się w sprzedaży pod koniec maja, gdy tylko nastaną cieplejsze dni. Te słodkie soczyste owoce zawierają cenne składniki:

  • Witaminy – witamina C, która wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran i działa jako antyoksydant. Truskawki zawierają także witaminę K, witaminy z grupy B
    (w tym kwas foliowy), witaminę E i prowitaminę A.
  • Składniki mineralne – mangan, potas, magnez i żelazo.
  • Błonnik
  • Antyoksydanty – liczne związki antyoksydacyjne, m.in. antocyjany, kwercetyna i kwas elanowy pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób serca i rozwoju nowotworów.

Mimo słodkiego smaku, truskawki mają relatywnie niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Z owoców tych możemy przygotować wiele smacznych potraw: koktajle, ciasta, desery, sałatki, przystawki. Są idealne na przetwory: soki, kompoty, dżemy czy marmolady. Ulegają one jednak szybko zepsuciu. Nadmiar truskawek najlepiej zamrozić, by móc cieszyć się ich smakiem także zimą.

{"register":{"columns":[]}}