Truskawki - smak lata
06.06.2024
Truskawki to jedne z najbardziej docenianych owoców sezonowych. Pierwsze pojawiają się w sprzedaży pod koniec maja, gdy tylko nastaną cieplejsze dni. Te słodkie soczyste owoce zawierają cenne składniki:
- Witaminy – witamina C, która wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran i działa jako antyoksydant. Truskawki zawierają także witaminę K, witaminy z grupy B
(w tym kwas foliowy), witaminę E i prowitaminę A. - Składniki mineralne – mangan, potas, magnez i żelazo.
- Błonnik
- Antyoksydanty – liczne związki antyoksydacyjne, m.in. antocyjany, kwercetyna i kwas elanowy pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób serca i rozwoju nowotworów.
Mimo słodkiego smaku, truskawki mają relatywnie niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Z owoców tych możemy przygotować wiele smacznych potraw: koktajle, ciasta, desery, sałatki, przystawki. Są idealne na przetwory: soki, kompoty, dżemy czy marmolady. Ulegają one jednak szybko zepsuciu. Nadmiar truskawek najlepiej zamrozić, by móc cieszyć się ich smakiem także zimą.