Woda z kranu. Tak czy nie?
08.11.2023
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wciąż jednak spożywamy jej za mało, co może przyczyniać się do dolegliwości takich jak: bóle i zawroty głowy, zaparcia, spadek masy ciała, problemy z koncentracją czy zaburzenia pracy nerek
i serca. Zaleca się pić ok. 2 litrów wody dziennie.
Czy w takim razie można do tego celu wykorzystać wodę z kranu? Oczywiście, że tak. Woda dostarczana do naszych mieszkań z sieci wodociągowej jest bezpieczna do spożycia i zawiera wiele cennych składników mineralnych: wapń, magnez, sód, potas, miedź. Zawartość minerałów jest np. wyższa niż w butelkowanych wodach źródlanych. Wodę przed wprowadzeniem do sieci poddaje się procesom uzdatniania, aby spełniała wymogi rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Przeprowadzane są także regularne kontrole wody pod względem bakteriologicznym i fizykochemicznym. Wykonują je przedsiębiorstwa wodociągowe, a także Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Zalety korzystania z wody kranowej:
- dostępność
- wygoda
- niski koszt
- dbanie o środowisko – redukcja plastikowych opakowań