W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowe grillowanie

10.06.2024

Na szarym tle biały talerz z grillowanym mięsem, grillowanymi warzywami i surówką ze świeżych warzyw: sałaty, marchwi pomidorków koktajlowych. Po lewej stronie napis Zdrowe grillowanie. w prawym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Cieplejsze dni i dłuższe wieczory sprawiły, że część z nas rozpoczęła sezon grillowy. Forma przygotowywania posiłków tą metodą jest bardzo popularna w naszym kraju. Zdrowe grillowanie wymaga jednak przestrzegania kilku ważnych zasad, które pomogą zminimalizować ryzyko powstawania szkodliwych substancji oraz zapewnią smaczne i zdrowe posiłki.
Oto kilka z nich:

  • wybór odpowiednich produktów – najlepsze będą chude mięsa (kurczak, indyk, chuda wołowina), a także ryby. Unikajmy produktów tłustych i przetworzonych. Do grillowania idealnie nadają się także warzywa takie jak: cukinia, bakłażan, papryka czy szparagi.
  • odpowiednia technika grillowania – grillujmy na umiarkowanym ogniu, często obracając jedzenie, aby uniknąć jego przypalenia. Skracajmy czas grillowania do minimum. Przed umieszczeniem potraw na ruszcie usuńmy nadmiar marynaty.
  • higiena – ważne jest regularne czyszczenie rusztu grillowego z resztek jedzenia i tłuszczu. Zmniejsza to ryzyko przenoszenia bakterii
    i powstawania szkodliwych substancji. Pamiętajmy, aby nie używać tych samych przyborów kuchennych do krojenia surowego mięsa, a potem do przygotowywania sałatki ze świeżych warzyw.
  • zdrowe dodatki – przygotujmy świeże sałatki i wybierzmy pełnoziarniste pieczywo jako dodatek do grillowanych potraw.
  • unikanie nadmiaru soli – stosujmy naturalne przyprawy i zioła zamiast gotowych mieszanek przypraw, które zawierają znaczne ilości soli.
{"register":{"columns":[]}}