W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowe i bezpieczne ferie 2024 - podsumowanie

26.02.2024

Na błękitnym tle pada intensywnie śnieg, na samym dole ze śniegu wyrastają dwa przebiśniegi powyżej na środku jasny napis Zdrowe i bezpieczne ferie 2024 podsumowanie #podokiemsanepidu, powyżej jasny napis Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim. W lewym górnym rogu żółte uśmiechnięte słońce, w prawym górnym rogu logo państwowej Inspekcji sanitarnej.

Uczniowie w całym kraju zakończyli już czas zimowego wypoczynku. Okres trwania ferii zimowych to dla nas zawsze czas intensywnych działań. Podsumowując cały okres ferii dla wszystkich województw, pracownicy Inspekcji Sanitarnej w ramach akcji „Bezpieczne ferie 2024” skontrolowali 12 wypoczynków i półkolonii zorganizowanych na terenie powiatu kamieńskiego pod kątem przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne ośrodków wypoczynku. Przeprowadzili łącznie 23 działania edukacyjne dbając o wiedzę dzieci w zakresie bezpiecznego spędzania czasu podczas jazdy na sankach, łyżwach czy spacerów w górach, zdrowych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej w zimie. Część z nich odbyła się z udziałem służb mundurowych: Policji, Straży Pożarnej oraz Straży Granicznej.

Nadzorowi podlegała również jakość wody w basenach kąpielowych – oceniono 8 kompleksów basenowych. Przeprowadzono także działania w zakresie przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne pod kątem bezpieczeństwa żywności - warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego w ośrodkach wypoczynku dzieci i młodzieży, restauracjach i małej gastronomii. Oceniano również prawidłowość prowadzenia dokumentacji i zapisów dotyczących m.in. systemu HACCP, zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej w w/w zakładach. W zakresie bezpieczeństwa żywności przeprowadzono łącznie 24 kontrole, podczas których zauważono poprawę stanu sanitarno-technicznego w kontrolowanych zakładach.

{"register":{"columns":[]}}