Zdrowe śniadanie do szkoły
26.02.2024
Aby zapewnić energię na cały dzień nauki, szykując śniadanie do szkoły pamiętajmy o zbilansowanym posiłku zawierającym węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze i błonnik. Warto unikać produktów przetworzonych i bogatych w cukry dodane.
Oto kilka wskazówek jak przygotować zdrowe i pożywne śniadanie, które można łatwo zapakować do szkoły:
- Robiąc kanapki zastąpmy białe pieczywo pełnoziarnistym chlebem lub bułkami, poza wędliną czy serem dodajmy warzywa. Mogą to być świeże warzywa sezonowe jak pomidory, ogórki, sałata lub marynowane, jak ogórki kiszone czy papryka.
- Nie zapominajmy o przekąskach, lecz koniecznie zdrowych. Zamiast słodyczy czy słodkiej bułki drożdżowej można przygotować:
> owoce sezonowe i orzechy – np. jabłka, gruszki, banany, mandarynki, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie.
> jogurt naturalny lub grecki z dodatkiem owoców świeżych lub mrożonych oraz musli lub płatków owsianych. Wybierajmy takie bez dodatku cukru - możemy to sprawdzić na etykiecie. Cukry zawarte w owocach dostarczą wystarczającej ilości energii do nauki.
> owsiankę w słoiczku, przygotowaną z płatków owsianych, mleka lub napoju roślinnego oraz dodatków takich jak, owoce, orzechy, wiórki kokosowe, miód, cynamon.
- Słodzone napoje najlepiej zastąpić wodą.
Pamiętajmy, że śniadania powinny być zdrowe lecz nie muszą być nudne. To jak dzieci jedzą teraz, wpływa na ich rozwój, przyszłe nawyki i stan zdrowia w przyszłości.