W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Kierownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - mgr Magdalena Swędrak

e-mail : hzz.psse.katowice@sanepid.gov.pl 

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia sprawuje bieżący nadzór w zakresie kontroli przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:

  • zakładów produkujących żywność,
  • obiektów obrotu środkami spożywczymi,
  • zakładów żywienia zbiorowego,
  • miejsc produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.

Pracownicy Sekcji biorą również udział w kontrolach sanitarnych związanych z:

  • wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia działalności,
  • wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych,
  • wydawaniem decyzji zatwierdzających środki transportu do przewozu żywności,
  • interwencjami konsumentów.

Materiały

Wniosek o zatwierdzenie oraz o wpis do rejestru zakładów
wniosek​_o​_zatwierdzenie​_oraz​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów.pdf 0.14MB
Wniosek o wykreślenie zakładów z rejestru
wniosek​_o​_wykreślenie​_zakładów​_z​_rejestru.pdf 0.16MB
Wniosek o wydanie zaświadczenia
wniosek​_o​_wydanie​_zaświadczenia.pdf 0.09MB
Wniosek o wpis do rejestru
wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru.pdf 0.16MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze
wniosek​_o​_dokonanie​_zman​_w​_rejestrze.pdf 0.16MB
{"register":{"columns":[]}}