Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
Kierownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - mgr Magdalena Swędrak
e-mail : hzz.psse.katowice@sanepid.gov.pl
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia sprawuje bieżący nadzór w zakresie kontroli przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:
- zakładów produkujących żywność,
- obiektów obrotu środkami spożywczymi,
- zakładów żywienia zbiorowego,
- miejsc produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
Pracownicy Sekcji biorą również udział w kontrolach sanitarnych związanych z:
- wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia działalności,
- wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych,
- wydawaniem decyzji zatwierdzających środki transportu do przewozu żywności,
- interwencjami konsumentów.
Materiały
Wniosek o zatwierdzenie oraz o wpis do rejestru zakładówwniosek_o_zatwierdzenie_oraz_o_wpis_do_rejestru_zakładów.pdf 0.14MB Wniosek o wykreślenie zakładów z rejestru
wniosek_o_wykreślenie_zakładów_z_rejestru.pdf 0.16MB Wniosek o wydanie zaświadczenia
wniosek_o_wydanie_zaświadczenia.pdf 0.09MB Wniosek o wpis do rejestru
wniosek_o_wpis_do_rejestru.pdf 0.16MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze
wniosek_o_dokonanie_zman_w_rejestrze.pdf 0.16MB