Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii
13.01.2023
Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) zdecydował, że od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI.
Obowiązek rejestracji dotyczy producentów artykułów żywnościowych z kategorii:
• (1) mleko i produkty mleczne,
• (2) mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
• (3) jajka w proszku (proszek jajeczny),
• (4) żywność dla niemowląt,
• (5) nutraceutyki (np. suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Proces rejestracji polskich podmiotów prowadzą:
• powiatowe organy Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku produktów z kategorii (1), (2) i (3);
• powiatowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku produktów z kategorii (4) i (5).
Informacje na temat nowych wymogów indyjskich dostępne są na stronach internetowych:
Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
• https://kowr.gov.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/informacja-ws-nowych-regulacji-indyjskich-dot-rejestracji-zagranicznych-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-indii
Głównego Inspektoratu Weterynarii
• https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Informacje-ws.-nowych-regulacji-indyjskich-dot.-rejestracji-zagranicznych-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-Indii/idn:2183
Głównego Inspektoratu Sanitarnego
• https://www.gov.pl/web/gis/rejestracja-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-indii