Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Sekcja Higieny Żywności i Żywienia sprawuje bieżący nadzór w zakresie kontroli przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:
- zakładów produkujących żywność,
- obiektów obrotu środkami spożywczymi,
- zakładów żywienia zbiorowego,
- miejsc produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
Pracownicy Sekcji biorą również udział w kontrolach sanitarnych związanych z:
- wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia działalności,
- wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych,
- wydawaniem decyzji zatwierdzających środki transportu do przewozu żywności,
- interwencjami konsumentów.