Bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Zadania:
Z upoważnienia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego pracownicy Sekcji :
- Nadzorują działalność:
- zakładów produkcji żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
- zakładów obrotu żywnością, materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością,
- zakładów żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, bary, puby, zakłady małej gastronomii),
- zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki i bufety pracownicze, bloki żywienia w szpitalach, domach opieki społecznej, przedszkolach, szkołach, żłobkach, zakładach usług cateringowych itd.),
- zakładów świadczących usługi w zakresie transportu żywności,
- producentów produkcji pierwotnej, żywności gotowej do spożycia RTE
- Wydają zalecenia i decyzje administracyjne dotyczące poprawy stanu sanitarno-porządkowego w nadzorowanych zakładach.
- Zatwierdzają nowe zakłady produkcji i obrotu żywnością.
Współpraca z:
- WIS, PIH
- Straż Miejska, Policja
- jednostkami samorządowymi, podmiotami, fundacjami, etc.
- komórkami organizacyjnymi PIS;