Instrukcja czyszczenia i dezynfekcji studni
16.09.2024
Ważna Informacja !!!
Od dnia 18.09.2024r (środa) będzie dostępna w siedzibie PSSE w Kłodzku chloramina do dezynfekcji studzien. Instrukcja o czyszczeniu i odkażaniu studzien dostępna poniżej
INSTRUKCJA O CZYSZCZENIU I ODKAŻANIU STUDZIEN
- Uwagi ogólne.
Oczyszczanie studzien polega na usunięciu przedmiotów, które trafiły przypadkowo do studni oraz na wymyciu wewnętrznej części cembrowiny, usunięciu plam i porostów.
Szlamowanie studzien polega na wydobyciu z dna studni nagromadzonego tam iłu i drobnego piasku. Grubość warstwy żwiru i piasku powinna wynosić około 10 cm.
Odkażanie studzien przeprowadza się w celu zniszczenia bakterii (zarazków), które przypadkowo trafiły do studni.
Nie jest celowe odkażanie studzien stale zanieczyszczonych, których woda jest zła zarówno pod względem chemicznym i bakteriologicznym, a więc studzien bardzo płytkich o cembrowaniu drewnianym lub nieszczelnym betonowym, położonych w pobliżu nieszczelnych zbiorników z nieczystościami jak doły kloaczne, śmietniki, doły chłonne, gnojownie itp.
Studnie których obudowa górna niezupełnie odpowiada wymaganiom higienicznym (np. studnie z kołowrotami i kubłami niezabezpieczonymi przed dotykiem rąk ) ale posiadające wodę nie budząca zbyt dużych zastrzeżeń pod względem chemicznym natomiast zanieczyszczoną pod względem bakteriologicznym, mogą być odkażane w sposób ciągły, dopóki nie zostaną przebudowane zgodnie z przepisami sanitarnymi.
Wodę ze studni należy wybierać co 2 lub 3 lata, oczyścić dno ze szlamu i wszystkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić je warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku, grubości 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki, szpary a następnie przeprowadzić dezynfekcję studni.
Do odkażania w sposób ciągły służą specjalne urządzenia.
Studnie odkaża się w następujący wypadkach:
1.Każda nowowybudowaną studnię przed oddaniem jej do użytku.
2.Po każdej naprawie, oczyszczeniu, szlamowaniu np. po założeniu lub jej naprawie.
3.Po stwierdzeniu przypadkowego zanieczyszczenia studni.
4.Studnie nie odpowiadające wymaganiom higieny, jeżeli nie można stosować stałego odkażania, należy oczyścić i odkażać 1 lub 2 razy do roku, gdyż poprawia się w ten sposób jakość wody i zwiększa stopień bezpieczeństwa.
W CZASIE ODKAŻANIA STUDNI NIE MOŻNA KORZYSTAĆ Z WODY W CIĄGU 12 GODZIN DO 24 GODZIN.
W celu skutecznego przeprowadzania odkażania studni należy ściśle przestrzegać niżej podanej instrukcji.
2.Środki do odkażania studzien.
Do odkażania studzien używać roztworów chloraminy lub podchlorynu sodu (Na0Cl ).
chloramina świeża jest to biały proszek zawierający 25 do 35 % czynnego chloru.
Podchloryn sodu jest roztworem wodnym. W produkcji handlowej posiada zazwyczaj 14 do 15 % czynnego chloru.
W celu odkażenia studni należy dać na każdy m3 wody ( 1000 litrów ) 400 g chloraminy
(o zawartości 25% czynnego chloru ) lub 670 g 15% roztworu podchlorynu sodu, czyli około 0,60 litra lub 3 małe szklanki (5 szklanek – 1 litr ).
Do mycia cembrowiny należy przygotować bardziej rozcieńczony roztwór, a mianowicie 4 g chloraminy ( 1 łyżka z „czubkiem”) w 2 kubkach wody lub 7 ml ( 1 i ½ łyżeczki ) roztworu podchlorynu w 2 kubkach wody.
3.Odkażanie studni kopanej.
Aby odkazić studnie kopaną należy :
1.Zmierzyć ilość wody w studni. W tym celu należy zmierzyć średnicę cembrowiny oraz głębokość wody w studni za pomocą czystej długiej tyczki lub ciężarka zawieszonego na sznurku.
2.Obliczyć i odważyć lub odmierzyć potrzebną do sporządzenia roztworu ilość chloraminy lub podchlorynu sodu posługując się niżej podaną tabelą.
TABELA
Średnica studni w metrach |
Ilość gramów chloraminy na każdy metr głębokości wody w studni |
Ilość mililitrów roztworu podchlorynu sodu na każdy metr głębokości wody w studni |
Ilość 200 mililitrowych szklanek roztworu podchlorynu sodu |
0,80 |
210 |
315 |
1,5 |
0,85 |
225 |
380 |
1,75 |
0,90 |
255 |
425 |
2,25 |
1,00 |
315 |
525 |
2,75 |
3.Wyczerpać lub wypompować wodę ze studni do tego stopnia, by umożliwić człowiekowi zejście na dno studni.
4.Wybrać wrzucone przedmioty i muł.
5.Wyszorować cembrowinę i przyrządy do czerpania wody za pomocą rozcieńczonego roztworu chloraminy lub podchlorynu sodu.
Do wiadra z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki od herbaty chloraminy i płynem tym wyszorować cembrowinę.
Do szorowania używać twardej szczotki lub nowej miotły.
6.Zalać cementem szczeliny w cembrowinie.
7.Nasypać na dno studni około 10 cm warstwę drobnego, dobrze przemytego żwiru lub grubego piasku.
8.Zaczekać aż woda ponownie wypełni studnię do stałego poziomu.
9.Przygotowaną ilość wapna chlorowanego lub podchlorynu sodu dokładnie rozetrzeć w wiadrze z niewielką ilością wody ( na papkę podobną do śmietany ) dopełnić wiadro wodą rozmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni; wymieszać żerdzią lub przez czerpanie i wlewanie z powrotem wody kubłem. Pozostawić na 12 do 24 godzin.
10.Po 12 lub 24 godzinach wyczerpać lub wypompować wodę do zaniku zapachu chloru.
4. 0dkażanie studzien wierconych i abisyńskich.
Odkażanie studzien wierconych wykonuje się bardzo rzadko, ponieważ wymieszanie roztworu dezynfekcyjnego nastręcza duże trudności. W wyjątkowych wypadkach odkaża się studnie wiercone wprowadzając roztwór odkażający za pomocą specjalnej pompy.
Zazwyczaj przy stwierdzeniu przypadkowego zanieczyszczenia studni lub w wypadku zainstalowania nowej dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.
Dezynfekcja studzien abisyńskich przeważnie jest niecelowa, ponieważ nieodpowiedni skład bakteriologiczny wody wywołany jest nie przez zanieczyszczenie wewnątrz studni lecz wskutek zanieczyszczenia całej płytkiej warstwy wodonośnej zasilającej studnię. W razie konieczności odkażania wewnętrznej części pompy postępuje się w następujący sposób ;
4 g wapna chlorowanego ( 1 łyżeczka z czubem ) lub 7 ml roztworu podchlorynu sodu
( 1,5 łyżeczki ), rozpuścić w dwóch kubkach wody. Zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy; pozostawić na 6 – 8 godzin, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie.
Instrukcja
przygotowania roztworów do dezynfekcji
Roztwór chloraminy do dezynfekcji naczyń stołowych
3 łyżki stołowe rozpuścić w 1 litrze wody.
Roztwór chloraminy do dezynfekcji wody do picia :
1.Przygotować roztwór chloraminy - 1 łyżkę stołową rozpuścić w 1 litrze wody.
2.Dezynfekcja wody:
- 1 łyżkę przygotowanego roztworu wlać do wiadra (10 l. )
dezynfekowanej wody. Wodę dobrze wymieszać i pozostawić, a po 30 minutach sprawdzić czy w wodzie wyczuwalny jest zapach chloru. Jeżeli zaniknie, dodać jeszcze 1 łyżeczkę roztworu do wiadra.
Dezynfekowaną wodę pozostawić do następnego dnia.
Dopiero wtedy może ona być używana w gospodarstwie. Wodę mętna należy odstawić, aby się ustała przed dezynfekowaniem.