KOMUNIKAT PPIS W KŁODZKU
08.11.2024
Pamiętaj!
woda z zalanych/podtopionych studni przydomowych nie nadaje się do spożycia.
W celu ponownego uruchomienia zalanej studni należy bezwzględnie doprowadzić ją
do właściwego stanu sanitarno-technicznego, zgodnie z instrukcjami dostępnymi na stronach
internetowych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a następnie uzyskać prawidłowe
wyniki badań jakości wody przeznaczonej do spożycia.
Warunkiem przystąpienia do ww. badań przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest
spełnienie poniższych warunków:
- studnia stanowi jedyne źródło zaopatrzenia gospodarstwa domowego w wodę do
spożycia,
- studnia została właściwie przygotowana - wyczyszczona i zdezynfekowana.
W sprawach dotyczących przygotowania studni do badań należy zwrócić się do
właściwego miejscowo samorządu gminnego.