BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE
Zbliżający się sezon jesienny sprzyja wędrówkom w celu zbierania grzybów. Dla większości osób jest to doskonały pomysł na spędzanie wolnego czasu. Amatorzy leśnych zbiorów już wyruszyli do lasów. Planując swoją wyprawę pamiętaj o zabraniu:
- Ciepłego ubrania, kurtki, kaloszy – unikaj przemoczenia, sezon jesienny sprzyja przeziębieniu;
- Koszyka na grzyby – nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem;
- Preparatu odstraszającego owady – sezon grzybowy jest także sezonem wzmożonej aktywności kleszczy.
Grzyby w polskiej kuchni znalazły wielu zwolenników ze względu na charakterystyczny smak. Niestety istnieją także grzyby niejadalne oraz trujące, a o pomyłkę w odróżnieniu grzybów jadalnych od trujących nie trudno, czasami różnice są znikome.
W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor w Kole przypomina o zasadach bezpiecznego grzybobrania:
- Zbieraj grzyby co, do których masz całkowitą pewność;
- Zbieraj duże, wyrośnięte grzyby – zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna pomyłek;
- Korzystaj z atlasów grzybów;
- Jeżeli masz wątpliwości udaj się do Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kole, gdzie pełnią dyżury klasyfikatorzy grzybów, którzy ocenią czy dany okaz jest jadalny, niejadalny czy trujący.
Materiały
10 zasad grzybiarzaporady-klasyfikatora-w-psse-kolo.jpg 0.40MB