W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności #Safe2EatEU„Jedz bezpiecznie”

Kampania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności #Safe2EatEU "Jedz bezpiecznie"

W 2024 roku kampania informacyjna organizowana przez Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) #EUChooseSafeFood powraca pod zmienioną nazwą #Safe2EatEU.

Celem kampanii #Safe2EatEU jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.

Adresatami kampanii są przede wszystkim obywatele Europy w wieku od 18 do 55 lat. Kampania jest skierowana do ogółu społeczeństwa, od osób o wysokim poziomie świadomości i niewielkim zainteresowaniu bezpieczeństwem żywności, po osoby bardzo zaniepokojone i mniej poinformowane.

Polska, jako uczestnik tego międzynarodowego przedsięwzięcia  skupia się na tematach związanych z higieną żywności, chorobami przenoszonymi przez żywność oraz suplementami diety.

Tematami przewodnimi Kampanii EFSA są:

- Prawidłowe obchodzenie się z żywnością     

- Suplementy Diety                                            

- Choroby przenoszone przez żywność            

Do tematów Safe2Eat należą:

- Co znajduje się w twojej żywności? - Większość z nas dba o to, co wchodzi w skład naszego jedzenia – niezależnie od tego, czy robimy zakupy w supermarkecie, gotujemy w domu, czy jemy na mieście z przyjaciółmi i rodziną.

- Żywność i Twoje zdrowie - Dla większości z nas jedzenie w sposób zróżnicowany, czyli korzystanie z dużej ilości świeżych składników poza przetworzoną żywnością i stosowanie różnych metod gotowania, pomaga zrównoważyć dietę i przyczynia się do zachowania zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

- Bezpieczne obchodzenie się z żywnością - Żywność jest bezpieczna, gdy jest świeża i odpowiednio się z nią obchodzi. Przepisy europejskie i krajowe ze wsparciem ze strony naukowców pomagają rolnikom, przedsiębiorstwom, restauratorom i konsumentom sprawić, że codzienne posiłki są bezpieczne do spożycia.

 

Zainteresowanych zapraszamy na stronę internetową kampanii, na której regularnie pojawiają się praktyczne porady dotyczące wyborów żywieniowych.

 

Więcej informacji/ źródło:

  1. https://www.gov.pl/web/gis/od-choosesafefood-do-safe2eat-niezmiennie-o-bezpieczenstwie-zywnosci
  2. https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat
  3. https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat
  4. https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/whats-your-food
{"register":{"columns":[]}}