W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

TYDZIEŃ HIGIENY RĄK Z SANEPIDEM

TYDZIEŃ HIGIENY RĄK Z SANEPIDEM

W tym tygodniu (10-14.07) obchodzimy Tydzień Higieny Rąk. Temat nie traci na aktualności mimo wygaśnięcia pandemii. Nie myte ręce tworzą idealne warunki do rozmnażania się drobnoustrojów wywołujących choroby brudnych rąk. Myjąc ręce usuwamy zabrudzenia i mechanicznie usuwamy drobnoustroje zapobiegając tym samym nieprzyjemnym objawom zaburzeń żołądkowo-jelitowym a co gorsza takim chorobom jak salmonelloza, zapalenie wątroby typu A i typu E, czerwonka bakteryjna, owsica. Mycie rąk powinniśmy traktować jako najskuteczniejszą metodę zapobiegania zakażeniom
i przenoszenia się drobnoustrojów. 

Jak myć ręce? Podstawowe zasady:

  • myj ręce ok. 30 sekund
  • rozpocznij od zmoczenia rąk wodą
  • nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni
  • dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie
  • pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków
  • na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kole, z inicjatywy obchodów Tygodnia Higieny Rąk, spotkała się z klientami kolskiego targowiska przy ul. Narutowicza. Prowadzone rozmowy dotyczyły nie tylko  higieny rąk ale adekwatnie do miejsca, w którym się znajdowaliśmy, bezpieczeństwa żywności, ochrony skóry przed słońcem, chorób nowotworowych skóry oraz profilaktyki chorób odkleszczowych. Dla utrwalenia informacji, pracownice PSSE w Kole, rozdawały ulotki i broszury informacyjne.

Działania edukacyjno-profilaktyczne wśród kupujących uzupełniono o nadzór nad bezpieczeństwem żywności wśród sprzedających. Pracownicy Oddziału Nadzoru do spraw Bezpieczeństwa Żywności
i Żywienia sprawdzając jej pochodzenie i postępowania z żywnością weryfikowali przestrzeganie wymagań sanitarnych przez sprzedających.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}