TYDZIEŃ HIGIENY RĄK Z SANEPIDEM
W tym tygodniu (10-14.07) obchodzimy Tydzień Higieny Rąk. Temat nie traci na aktualności mimo wygaśnięcia pandemii. Nie myte ręce tworzą idealne warunki do rozmnażania się drobnoustrojów wywołujących choroby brudnych rąk. Myjąc ręce usuwamy zabrudzenia i mechanicznie usuwamy drobnoustroje zapobiegając tym samym nieprzyjemnym objawom zaburzeń żołądkowo-jelitowym a co gorsza takim chorobom jak salmonelloza, zapalenie wątroby typu A i typu E, czerwonka bakteryjna, owsica. Mycie rąk powinniśmy traktować jako najskuteczniejszą metodę zapobiegania zakażeniom
i przenoszenia się drobnoustrojów.
Jak myć ręce? Podstawowe zasady:
- myj ręce ok. 30 sekund
- rozpocznij od zmoczenia rąk wodą
- nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni
- dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie
- pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków
- na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kole, z inicjatywy obchodów Tygodnia Higieny Rąk, spotkała się z klientami kolskiego targowiska przy ul. Narutowicza. Prowadzone rozmowy dotyczyły nie tylko higieny rąk ale adekwatnie do miejsca, w którym się znajdowaliśmy, bezpieczeństwa żywności, ochrony skóry przed słońcem, chorób nowotworowych skóry oraz profilaktyki chorób odkleszczowych. Dla utrwalenia informacji, pracownice PSSE w Kole, rozdawały ulotki i broszury informacyjne.
Działania edukacyjno-profilaktyczne wśród kupujących uzupełniono o nadzór nad bezpieczeństwem żywności wśród sprzedających. Pracownicy Oddziału Nadzoru do spraw Bezpieczeństwa Żywności
i Żywienia sprawdzając jej pochodzenie i postępowania z żywnością weryfikowali przestrzeganie wymagań sanitarnych przez sprzedających.