W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wakacje #podokiemsanepidu

Wakacje #podokiemsanepidu

Wakacje to czas wypoczynku i urlopów, ale dla sanepidu to okres wzmożonej pracy.

Kontynuujemy akcję „Pod okiem sanepidu”, która opiera się na monitorowaniu stanu sanitarno-higienicznego miejsc niosących największe ryzyko zdarzeń niepożądanych.

Na naszych mediach społecznościowych odsłaniamy kulisy naszej pracy i pokazujemy, jak dbamy o zdrowie publiczne, aby wakacje były bezpieczne i przynosiły tylko dobre wspomnienia.

Kontrole mogą mieć charakter planowy lub interwencyjny.

Co kontrolujemy?

Kolonie, obozy, biwaki czy półkolonie – sprawdzamy:

  • dostateczną liczbę urządzeń sanitarnych, w tym dostęp do bieżącej ciepłej wody i środków utrzymania higieny osobistej
  • stan techniczny mebli i sprzętów
  • aktualną dokumentację zdrowotną personelu
  • sposób zapewnienia opieki medycznej
  • warunki bezpieczeństwa żywności i żywienia
  • źródło zaopatrzenia w wodę i przydatność wody do spożycia
  • stan czystości terenu, w którym zorganizowany jest wypoczynek.

Jeśli warunki higieniczno-sanitarne w miejscu pobytu twojego dziecka będą budzić wątpliwości, zgłoś to do właściwej terenowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Kąpieliska - www.sk.gis.gov.pl

W wakacje chętnie relaksujemy się nad wodą. Aby taka kąpiel była bezpieczna, od 1 czerwca sprawdzamy kąpieliska i jakość wód.

Badanie wody prowadzimy nie wcześniej niż 10 dni przed otwarciem sezonu kąpielowego danego kąpieliska, a następnie organizator wykonuje nie mniej niż trzy badania (dla kąpielisk, w których sezon kąpielowy nie przekracza 8 tygodni – nie mniej niż dwa) w sezonie kąpielowym, w okresie funkcjonowania kąpieliska, tak aby przerwa między badaniami nie przekraczała miesiąca.

Jakość wody w kąpielisku możesz sprawdzić on-line do 30 września w serwisie www.sk.gis.gov.pl.

Wakacyjna kontrola lodów

Podczas kontroli zakładów, które produkują i sprzedają lody z automatu, sprawdzana jest dokumentacja dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Sprawdzamy:

  • warunki higieniczne produkcji lodów
  • orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników
  • prawidłowość znakowania, podawania informacji o alergenach
  • warunki przechowywania oraz produkcji  - zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego
  • pobieramy próbki lodów do badań.

Kontrole przeprowadzane w ramach urzędowej kontroli żywności nie są wcześniej zapowiadane.

Kupując lody, zwracaj uwagę na higienę osobistą personelu oraz sposób sprzedaży i podawania lodów. Unikaj miejsc, gdzie nie jest zachowana czystość.

Repelenty

Komary są wielkim utrapieniem wakacyjnych urlopów. Chroniąc się przed nimi, możesz np. używać repelentów do stosowania bezpośrednio na ubranie lub skórę. Dostępne są w postaci sprayu, płynu, mleczka, kremu, żelu lub chusteczek.

Repelenty to produkty biobójcze. Sanepid na bieżąco kontroluje, czy dostępne produkty spełniają normy i czy są dla nas bezpieczne. Sprawdzamy:

  • pozwolenie na obrót
  • oznakowanie opakowania
  • skład
  • informacje o stosowaniu.

Zawsze czytaj etykietę! Na etykiecie znajdziesz wszelkie instrukcje stosowania, środki ostrożności, czas skutecznego działania i datę ważności. Nie używaj więcej, niż zaleca producent i sprawdź czy któryś ze składników Cię nie uczula. Produkty biobójcze używane w nieprawidłowy sposób mogą nie tylko zadziałać nieprawidłowo, ale także spowodować zagrożenie dla zdrowia.

Hotele i pensjonaty

Kiedy spędzasz urlop w hotelu czy pensjonacie, chcesz mieć pewność, że będzie w nim higienicznie czysto. Dlatego sprawdzamy m.in.

  • przydatność wody do spożycia
  • dostęp do ciepłej i zimnej wody
  • postępowanie z brudną i czystą pościelą, kocami, materacami
  • środki czystości i dezynfekcyjne
  • procedury DDD (dezynfekcji, dezynsekcji, deratyzacji)
  • instalacje wentylacyjne i klimatyzację
  • stan czystości i higieny pomieszczeń
  • stan terenu wokół obiektu
  • gospodarkę ściekową i odpadową.

Grzyby

W skupach, zakładach produkcyjnych i na targowiskach sprawdzamy:

  • atesty na grzyby świeże wydane przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę
  • atesty na grzyby suszone wydane przez grzyboznawcę.

Jeśli chcesz się upewnić, że zebrane przez ciebie grzyby są jadalne, skontaktuj się ze stacją sanitarno-epidemiologiczną. Eksperci udzielą ci bezpłatnej porady i pomogą uniknąć zatrucia.

Źródło:

https://www.gov.pl/web/gis/pod-okiem-sanepidu

{"register":{"columns":[]}}