BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
17.04.2024
Występowanie zatruć pokarmowych u ludzi może być związane z obecnością w żywności i wodzie wirusów oraz bakterii. Żywność, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego może zostać zanieczyszczona przez kontakt z osobami chorymi, również przez skażoną wodę lub glebę. Do zakażenia może dojść na każdym etapie pozyskania i przetwórstwa żywności: uprawy, zbioru, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków. Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest jednak żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana w domach, zakładach gastronomicznych lub na bazarach.
Sposoby zapobiegania chorobom przenoszonym drogą pokarmową:
- Myj ręce zarówno przed kontaktem, jak i po kontakcie z żywnością.
- Zawsze myj ręce przed jedzeniem.
- Nie pozostawiaj żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż godzinę.
- Rozmrażaj mięso, ryby i drób w mikrofalówce lub lodówce. Rozmrażaj te produkty w naczyniu umożliwiającym ociekanie.
- Nigdy nie rozmrażaj żywności na blacie kuchennym. W temperaturze pokojowej drobnoustroje szybko się namnażają.
- Od razu zużyj rozmrożone produkty spożywcze. Nie zamrażaj ich ponownie.
- Żywność podatną na zepsucie wstawiaj do lodówki w ciągu dwóch godzin od zakupu lub przygotowania.
-Płucz oddzielnie każdy liść warzyw liściastych pod bieżącą wodą
-Nie jedz produktów na których pojawiła się pleśń. Odcięcie fragmentów z pleśnią nie powoduje usunięcia drobnoustrojów.
Objawy choroby przenoszonej drogą pokarmową:
-Biegunka
-Bóle lub skurcze brzucha
-Nudności i wymioty
-Gorączka
-Dreszcze
-Bóle głowy
-Bóle mięśni i osłabienie
W sytuacji wystąpienia niepokojących objawów chorobowych lub narażenia na kontakt z osobą chorą, należy natychmiast zgłosić się do lekarza!