DYŻUR KLASYFIKATORA GRZYBÓW
05.09.2023
Sezon grzybowy w pełni. Każdy kto ma wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, może skorzystać z bezpłatnej porady dla indywidualnych zbieraczy grzybów w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kołobrzegu.
W PSSE przy ul. Waryńskiego 8 w Kołobrzegu (pokój nr 6 i nr 7), od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-9:00 pełni dyżur klasyfikator grzybów.
Specjalista bezpłatnie oceni, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Należy jednak pamiętać, że do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie przynosimy grzybów starych i przejrzałych, oczyszczonych, pokrojonych, zapleśniałych, ugotowanych, zamrożonych, usmażonych, umytych czy zamarynowanych.