#EUChooseSafeFood Etykiety
12.09.2023
Cierpisz na alergię? Czytaj etykiety
Alergie żywnościowe oznaczają nadwrażliwość organizmu na określone składniki żywności, zwane alergenami. Wiedza na temat identyfikacji i unikania alergenów w żywności jest kluczowa zarówno dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, jak i dla tych, którzy przygotowują dla nich posiłki lub towarzyszą im w codziennych zakupach.
Pierwszym krokiem do zakupu dobrego i bezpiecznego produktu spożywczego jest czytanie informacji zawartej na etykiecie!
Na etykietach, opakowaniach – obowiązkowe jest podanie m.in. takich informacji jak nazwa żywności, wykaz składników, ilość żywności netto, data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, wartość odżywcza, nazwa lub firma i adres podmiotu, który wprowadza produkt do obrotu, jak również informacje o zawartości alergenów.
Jeśli w produkcie występują alergeny, to muszą one być wyraźnie wyróżnione na tle innych składników (np. za pomocą pogrubionej czcionki, podkreślenie, wyróżnienia innym kolorem, itp.). Przedsiębiorcy muszą także poinformować konsumenta o ryzyku niezamierzonego i nie dającego się uniknąć występowania alergenów w danym produkcie (informacja ta może brzmieć: „może zawierać…”, „możliwa obecność…”). Do najczęściej pojawiających się na etykietach alergenów należą m.in.: ryby, mleko, jaja, orzechy, soja, gorczyca, seler, sezam, surowce ze zbóż glutenowych. Są to niezwykle istotne dane dla osób uczulonych. Reakcja po spożyciu niewskazanego produktu może skończyć się tragicznie.
Dlatego też – jak podkreślają badacze z EFSA – tak istotne jest uważne czytanie etykiet na żywności.