kilka podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania.
03.09.2024
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon grzybowy. W związku z tym warto sobie przypomnieć kilka podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania.
- Nie należy zbierać grzybów w torby foliowe i siatki plastikowe, które nie przepuszczają powietrza, ponieważ powodują one zaparzanie grzybów, a w konsekwencji przyspieszają ich psucie. Grzyby najlepiej zbierać w kosz wiklinowy czy łubiankę.
- Odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij.
- Nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża,
a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża. - Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości - nie ryzykuj!
Spożywanie grzybów nie jest zalecane:
kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała, które mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak
w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Pierwsza pomoc. Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
Zbierajmy wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni.
Jeśli jednak mamy jakiekolwiek wątpliwości, zachęcamy do odwiedzenia siedziby naszej stacji, przy ul. Waryńskiego 8
w Kołobrzegu, w której od poniedziałku do piątku, w godzinach od 08:00 do 09:00 nasi klasyfikatorzy grzybów udzielają porad grzybowych.