W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ogólnopolski Tydzień Karmienia Piersią

24.05.2022

Ogólnopolski Tydzień Karmienia Piersią

Ogólnopolski Tydzień Karmienia Piersią obchodzony jest w Polsce od 1993 roku w bardzo symbolicznym terminie – rozpoczyna się w Dniu Matki 26 maja, a kończy się w Dniu Dziecka 1 czerwca.

Ogólnopolski Tydzień Karmienia Piersią obchodzony jest w Polsce od 1993 roku w bardzo symbolicznym terminie – rozpoczyna się w Dniu Matki 26 maja, a kończy się w Dniu Dziecka 1 czerwca.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO ang. World Health Organization) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią do ukończenia drugiego roku lub dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej. Aby sprostać takiemu ważnemu zadaniu, w okresie laktacji kobieta powinna zadbać o siebie poprzez zbilansowaną dietę. Zapotrzebowanie jej organizmu na poszczególne składniki pokarmowe może ulegać zmianie. Najczęściej u kobiet karmiących suplementowany jest wapń, kwas DHA, jod, witamina D oraz żelazo.

Jakie są korzyści z karmienia piersią?

Zalety dla dziecka:

  • zmniejszenie ryzyka infekcji, w szczególności ostrego zapalenia ucha środkowego i przewodu pokarmowego;
  • zmniejszenie ryzyka martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie;
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości oraz wielu chorób niezakaźnych,
    w tym cukrzycy typu 1 i typu 2;
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, w tym białaczki limfatycznej i szpikowej;
  • zmniejszenie ryzyka nagłej śmierci łóżeczkowej u niemowląt;
  • zmniejszenie ryzyka hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego
    z tym stresu;
  • ssanie piersi sprzyja ćwiczeniu mięśni twarzy i jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy u dziecka.

Zalety dla matki:

  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka sutka, jajników i osteoporozy
    w starszym wieku;
  • szybsze obkurczanie macicy oraz zmniejszenie ryzyka krwotoku poporodowego
    i niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza;
  • wydzielanie oksytocyny podczas karmienia sprzyja właściwej opiece i nawiązaniu prawidłowych relacji z dzieckiem oraz zmniejszenie napięcia i stresu u kobiety.

 

Źródło: Karmienie piersią - Ministerstwo Zdrowia - Portal Gov.pl (www.gov.pl), Breastfeeding (who.int)

 

Zdjęcia (3)

Materiały

Prezentacja - Ogólnopolski Tydzien Karmienia Piersią
Ogólnopolski​_Tydzień​_Karmienia​_Piersią.pptx 5.24MB

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}