W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności - mrożenie

27.12.2023

1

Mrożenie żywności to jedno z najstarszych i najlepszych metod konserwowania żywności. Niska temperatura spowalnia rozwój mikroorganizmów, bakterii i procesów związanych z psuciem się żywności. Schłodzenie produktów żywnościowych pozwala na zachowanie ich świeżości przez kilka do kilkunastu dni. Mrożenie zdecydowanie przedłuża ten okres nawet do kilku miesięcy, zapewniając świeżość i składniki odżywcze.

 

Mrożenie: podstawowe zalecenia

*Nigdy nie zamrażaj produktów wcześniej mrożonych! Narażasz się w ten sposób na ryzyko zatrucia pokarmowego!

*Nie mroź ciepłych produktów/przetworów. Ryzykujesz z jednej strony uszkodzenie zamrażarki, a z drugiej rozmrożenie produktów już w zamrażarce się znajdujących.

*Zamrażaj mniejsze porcje. W ten sposób produkty będą szybciej zamarzały.

*Zamrażając potrawy/dania zawierające dużo wody (jak na przykład zupy) pamiętaj, że w trakcie 

  zamarzania się rozszerzają! Nie mroź nigdy w naczyniach szklanych, a w specjalnych plastikowych. *Zostaw także nieco powietrza w pojemniku, by nie był on zapełniony po krawędź.

*Nie zamrażaj produktów nadpsutych albo nieświeżych. Po rozmrożeniu bardzo szybko się psują.

*Uważaj na termin przydatności. W zależności od temperatury oraz rodzaju produktu czas przechowywania nie powinien przekraczać 6 miesięcy, chociaż są wyjątki.

*Starannie pakuj produkty do mrożenia, by nie przejęły zapachów z zamrażarki. Sugerujemy pakowanie próżniowe oraz zgrzewanie woreczków.

 

Pomimo różnych technologii produkcji mrożonek i stosowania wielu metod, idea jest ciągle ta sama. Obniżyć temperaturę produktu w taki sposób, aby po odmrożeniu był dalej apetyczny i smakował jak świeży.

 

{"register":{"columns":[]}}