W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności na zimę

15.09.2023

1

Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów utrwalających żywność. Warzywa i owoce poddane temu procesowi nie tracą witamin i składników mineralnych oraz zachowują swój niepowtarzalny smak. Chcesz poczuć odrobię lata w zimowych daniach? Możesz zamrozić swoje ulubione warzywa i owoce.

 

Poniżej kilka podstawowych zasad:

  • Wybierz owoce i warzywa świeże oraz nieuszkodzone
  • Umyj je dokładnie, a następnie osusz
  • Pokrój na mniejsze kawałki (jeśli to konieczne)
  • Poddaj blanszowaniu warzywa, które tego wymagają, np. kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, bób.

Blanszowanie polega na krótkim gotowaniu, a następnie chłodzeniu w zimnej wodzie. Dzięki temu

zatrzymane zostanie działanie enzymów odpowiedzialnych za brunatnienie produktów.

  • Stosuj woreczki przeznaczone do mrożenia
  • Włóż produkty do woreczków oraz usuń z nich powietrze przed zamknięciem
  • Opisz woreczek (ważna jest data mrożenia)
  • Umieść warzywa i owoce w zamrażarce

 

Pamiętaj raz rozmrożona żywność nie może być poddana temu procesowi ponownie. Dlatego warto zamrażać mniejsze porcje owoców lub warzyw

{"register":{"columns":[]}}