W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności w lodówce

22.12.2023

1

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.

Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.

 

Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)

*surowe mięso

*ryby

*owoce morza

 

Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C

*mleko

*przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)

*wędliny

*masło

* wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”

 

Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).

 

Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).

 

Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.

 

{"register":{"columns":[]}}