#Safe2EatEU – Choroby przenoszone przez żywność
02.08.2024
Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana. Żywność, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego może zostać zanieczyszczona przez kontakt z osobami chorymi, również przez skażoną wodę, glebę, urządzenia lub opakowania. Do zakażenia może dojść na każdym etapie pozyskania i przetwórstwa żywności: uprawy, zbioru, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków.
Do chorób przenoszonych droga pokarmową należą m.in.:
*Dur brzuszny (Salmonella typhi)
*Czerwonka (bakterie z rodzaju Shigella)
*Cholera (Vibrio cholerae)
*Wirusowe zapalenie wątroby typu A
Każdy z nas od producenta do konsumenta ma wpływ na bezpieczeństwo żywności. Odpowiednia produkcja, sposób przygotowania, warunki przechowywania mają wpływ na bezpieczeństwo żywności. Przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności, takich jak regularne mycie rąk oraz trzymanie surowej żywności z dala od gotowanych produktów także zmniejsza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
UE szczyci się jednym z najbardziej rygorystycznych systemów bezpieczeństwa żywności na świecie. System ten, oparty na doskonałości naukowej, obejmuje ścisłą współpracę między Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności w całej Europie. Zarówno EFSA jak i organy krajowe odgrywają w tym systemie kluczową rolę.
Unijny system bezpieczeństwa żywności czuwa nad wysokim poziomem ochrony życia i zdrowia ludzkiego, zdrowia zwierząt i odpowiednich warunków ich hodowli, zdrowia roślin i ochrony środowiska naturalnego.