#Safe2EatEU – Co znajduje się w naszej żywności?
02.09.2024
Niezależnie od tego, czy robimy zakupy w supermarkecie, gotujemy w domu, czy jemy na mieście z przyjaciółmi i rodziną większość z nas dba o to, co wchodzi w skład naszego jedzenia. Zawarte w produktach składniki wpływają na smak oraz cenę. Żywność i jej składniki w Europie zanim trafią do sprzedaży – od dodatków i środków aromatyzujących, po te pochodzące z nowych technologii – muszą zostać potwierdzone jako bezpieczne. Niektóre składniki są całkowicie bezpieczne dla większości z nas, ale mogą być szkodliwe dla osób z alergiami pokarmowymi, nietolerancjami lub pewnymi schorzeniami.
Aby konsumenci mogli dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych - na etykietach produktów żywnościowych oraz w kartach dań w punktach gastronomicznych (oprócz zawartości odżywczej) muszą być podane składniki, które mogą powodować alergie i nietolerancje, ponieważ alergeny mogą stanowić realne zagrożenie dla wrażliwych grup konsumentów. Alergeny pokarmowe i składniki wywołujące reakcje nietolerancji muszą być oznaczane w wykazie składników oferowanych środków spożywczych z dokładnym odniesieniem do ich nazwy.