W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2024

1

7 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Tegoroczne hasło brzmi:  ,, Bezpieczeństwo żywności: przygotować się na nieoczekiwane.’’

Obchody są dobrą okazją, aby poruszyć ważne tematy związane z bezpieczeństwem żywności i podkreślić jego znaczenie dla zdrowia człowieka. Realizacja tych założeń wymaga spełnienia konkretnych warunków.

 

Sposoby na zapobieganie skażenia żywności:

1.           Producenci żywności muszą przyjąć dobre praktyki

2.           Kontrola procesu technologicznego

3.           Zdrowy personel pracujący przy żywności

4.           Utrzymanie czystości urządzeń i pomieszczeń

5.           Dbanie o higienę (mycie rąk)

6.           Oddzielaj surowe mięso od potraw gotowanych oraz od warzyw i owoców

7.           Gotuj potrawy w odpowiedniej temperaturze

8.           Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

9.           Ugotowane potrawy przechowuj w lodówce.

 

Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej żywności jest kluczem do utrzymania zdrowia oraz promowania zdrowego trybu życia. Każdy z nas od producenta do konsumenta   ma wpływ na bezpieczeństwo żywności.  Odpowiednia produkcja, sposób przygotowania, warunki przechowywania mają wpływ na bezpieczeństwo żywności. Aspekty te są kluczem do zapewnienia nam bezpieczeństwa zdrowotnego.

{"register":{"columns":[]}}