Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2024
7 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Tegoroczne hasło brzmi: ,, Bezpieczeństwo żywności: przygotować się na nieoczekiwane.’’
Obchody są dobrą okazją, aby poruszyć ważne tematy związane z bezpieczeństwem żywności i podkreślić jego znaczenie dla zdrowia człowieka. Realizacja tych założeń wymaga spełnienia konkretnych warunków.
Sposoby na zapobieganie skażenia żywności:
1. Producenci żywności muszą przyjąć dobre praktyki
2. Kontrola procesu technologicznego
3. Zdrowy personel pracujący przy żywności
4. Utrzymanie czystości urządzeń i pomieszczeń
5. Dbanie o higienę (mycie rąk)
6. Oddzielaj surowe mięso od potraw gotowanych oraz od warzyw i owoców
7. Gotuj potrawy w odpowiedniej temperaturze
8. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
9. Ugotowane potrawy przechowuj w lodówce.
Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej żywności jest kluczem do utrzymania zdrowia oraz promowania zdrowego trybu życia. Każdy z nas od producenta do konsumenta ma wpływ na bezpieczeństwo żywności. Odpowiednia produkcja, sposób przygotowania, warunki przechowywania mają wpływ na bezpieczeństwo żywności. Aspekty te są kluczem do zapewnienia nam bezpieczeństwa zdrowotnego.