Zarazki na kuchennych ściereczkach
12.02.2024
Ściereczki kuchenne to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. Kuchnia jest pomieszczeniem o największym zagęszczeniu rożnych drobnoustrojów. Wszyscy regularnie korzystają ze ścierek kuchennych, m.in. do wycierania blatów, desek do krojenia, naczyń oraz rąk. Mają one kontakt z wilgocią oraz produktami spożywczymi dlatego ściereczki są idealnym siedliskiem wirusów, bakterii i alergenów, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. „Wielozadaniowość” ścierki sprzyja krzyżowaniu potencjalnych patogenów. Dlatego istotne jest, aby w kuchni dbać o przestrzeganie zasad higieny. Warto mieć oddzielną ściereczkę do wycierania deski przeznaczonej do krojenia surowego mięsa. Szczególną uwagę na higienę w kuchni powinny zwrócić rodziny z dziećmi lub osoby starsze, które są wyjątkowo podatne na infekcje.
Z tego względu ściereczki kuchenne powinny być wymieniane nawet kilka razy w tygodniu oraz regularnie prane.