W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady bezpiecznego grzybobrania

28.08.2024

Widziane lekko z góry, rozłożone na drewnianej ławce grzyby.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Końskich informuje, że w Powiatowej Stacji  Sanitarno - Epidemiologicznej w Końskich przy ul. Sportowej 7 można bezpłatnie uzyskać poradę grzybową m. in. w zakresie określania przynależności gatunkowej zbieranych grzybów.

Porady udzielane są w zakresie klasyfikacji grzybów w godzinach urzędowania tj. od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do 13:00.

Do oceny grzybów należy przynosić całe owocniki (kapelusz oraz trzon) ponieważ istotne cechy diagnostyczne znajdują się na trzonie owocnika.

Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2237).

W miarę możliwości prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny tel. 41 372 30 23 wew. 48

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Końskich przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  1. Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).

  2. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.

  3. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.

  4. Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).

  5. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.

  6. Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

  7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.

  8. Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Zatrucie grzybami

Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.

 Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:

  • nudności,

  • wymioty,

  • ból brzucha i głowy,

  • podwyższona temperatura ciała.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.

Pierwsza pomoc przy zatruciach grzybami

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 112 lub przewieź chorego do szpitala. Możesz sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu.

Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

Więcej informacji o bezpiecznym zbieraniu grzybów znajdziesz na stronach GIS. https://www.gov.pl/web/gis/grzyby2

Materiały

Informacje Głównego Inspektora Sanitarnego dot. bezpiecznego zbierania grzybów.
{"register":{"columns":[]}}