Poznaj Grzyby - Komunikat
Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb, który trafił do Twojego koszyka jest jadalny – zapraszamy do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kozienicach po wcześniejszym umówieniu wizyty pod numerem telefonu 48 611 04 20. Pomoc klasyfikatora grzybów zapewniamy od poniedziałku do piątku w godzinach 8-00 -15.00.
Jak grzyby powinny być dostarczone?
Ważne!
- oceniamy tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych;
- grzyby do oceny dostarczamy w pojemnikach przewiewnych kosze, łubianki;
- do oceny przynosimy grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C;
- oceniamy grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku);
- nie oceniamy grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą;
- nie oceniamy grzybów przetworzonych.
Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków grzybów wymienionych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048 z póź. zm.).