Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Zadania Sekcji
- nadzór nad higieną produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji, obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków,
- pobieranie prób żywności i przedmiotów użytku do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
- ocena sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego,
- współpracę z jednostkami zajmującymi się ochroną zdrowia, odpowiednimi komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie oraz innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji, organami samorządu terytorialnego w zakresie określonym przez ustawę o Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- analizę zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badań laboratoryjnych oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych,
- powadzenie działalności w zakresie promocji zdrowia.