Światowy Dzień Bez Tytoniu - 31 maja 2023 r.
31.05.2023
Tegoroczne hasło Światowego Dnia Bez Tytoniu brzmi: „Potrzebujemy jedzenia, nie tytoniu”. Globalna kampania WHO 2023 ma na celu podniesienie świadomości na temat alternatywnej produkcji roślinnej i możliwości marketingowych dla rolników tytoniu, zachęcenie ich do prowadzenia zrównoważonych upraw oraz ujawnienie ingerencji przemysłu tytoniowego w próby zastąpienia uprawy tytoniu zrównoważonymi uprawami, przyczyniając się w ten sposób do światowego kryzysu żywnościowego, który napędzany jest przez konflikty i wojny, zmiany klimatyczne oraz gospodarcze i społeczne skutki pandemii COVID-19.
Każdego roku na całym świecie pod uprawę tytoniu przekształca się około 3,5 miliona hektarów ziemi. Uprawa tytoniu przyczynia się również do wylesiania 200 000 hektarów rocznie. Uprawa tytoniu wymaga intensywnego stosowania pestycydów i nawozów, które przyczyniają się do degradacji gleby. Tytoń zmniejsza żyzność gleby, dlatego też grunty wykorzystywane pod uprawę tytoniu mają wówczas mniejszą zdolność do uprawy innych roślin. W porównaniu z innymi działaniami rolniczymi, takimi jak uprawa kukurydzy, a nawet wypas bydła, uprawa tytoniu ma znacznie bardziej destrukcyjny wpływ na ekosystemy, ponieważ pola uprawne tytoniu są bardziej podatne na pustynnienie.
Przemysł tytoniowy często reklamuje się jako orędownik środków do życia rolników tytoniowych. Jest to dalekie od prawdy. Środki owadobójcze i toksyczne chemikalia stosowane do uprawy tytoniu przyczyniają się do złego stanu zdrowia wielu rolników i ich rodzin. Co więcej, nieuczciwe mowy z firmami tytoniowymi powodują zubożenie rolników, a praca dzieci, która często jest powiązana z uprawą tytoniu, koliduje z prawem do edukacji i stanowi pogwałcenie praw człowieka.
Dziewięciu z 10 największych hodowców tytoniu to kraje o niskich i średnich dochodach, a 4 z nich określa się jako kraje o niskich dochodach z deficytem żywności. Grunty wykorzystywane do uprawy tytoniu mogłyby być efektywniej wykorzystywane do osiągnięcia drugiego celu zrównoważonego rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych – wyeliminowania głodu.