Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Kontakt:
Pokój nr 9
e-mail: hz.psse.krapkowice@sanepid.gov.pl
Do zadań Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:
- Nadzór nad warunkami sanitarnymi produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Nadzór nad warunkami sanitarnymi produkcji i obrotu kosmetyków.
- Nadzór sanitarny nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego.
- Pobieranie próbek żywności, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania oraz wycofywania z obrotu niebezpiecznych produktów żywnościowych oraz kosmetyków w ramach współpracy między państwami członkowskimi Unii Europejskiej.
- Współpraca z Oddziałem Epidemiologii w zwalczaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych.
- Uczestniczenie w działalności oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia.
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2023 13:03 Sławomir Żurek
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Sławomir Żurek
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku | 1.0 | 07.08.2023 13:03 Sławomir Żurek |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP