Informacja dla producentów produkcji pierwotnej i punktów skupu owoców i warzyw
18.05.2021
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kraśniku informuje, że zgodnie z art. 63 ust. 2 pkt 1 i 12,13 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną, działalność w zakresie dostaw bezpośrednich oraz Rolniczy Handel Detaliczny na terenie Powiatu Kraśnickiego podlegają obowiązkowi rejestracji (wniosek o wpis zakładu do rejestru…), zaś zgodnie z art. 63 ust. 1 w/w ustawy podmioty prowadzące obrót żywnością pochodzenia nie zwierzęcego (np. skupy owoców lub warzyw) podlegają obowiązkowi zatwierdzenia (wniosek o zatwierdzenie zakładu…) przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kraśniku na podstawie złożonego przez podmiot wniosku.
Wnioski można pobrać w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kraśniku ul. Kościuszki 36, 23-200 Kraśnik lub ze strony internetowej:
https://www.gov.pl/web/psse-krasnik/formularze-hzz
Wniosek powinien uwzględniać:
- imię, nazwisko wnioskodawcy;
- adres/siedziba wnioskodawcy, numer identyfikacyjny gospodarstwa z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARMiR);
- rodzaj żywności będącej przedmiotem produkcji lub obrotu (wszystkie płody rolne pochodzenia roślinnego wykorzystywane do celów spożywczych np. owoce, warzywa i zboża);
- powierzchnię gospodarstwa, w tym powierzchnie poszczególnych upraw;
- numer telefonu wnioskodawcy.
W trakcie uprawy, zbioru, magazynowania i transportu owoce i warzywa narażone są na pojawiające się zagrożenia, które musi brać pod uwagę i im zapobiegać każdy, kto produkuje, skupuje lub przetwarza te produkty. Szczególnie niebezpieczne są zagrożenia mikrobiologiczne (takie jak patogenne bakterie i wirusy), gdyż owoce i warzywa często spożywane są na surowo, bez obróbki cieplnej odpowiedniej do wyeliminowania zagrożenia. Spożycie produktów zakażonych patogennymi mikroorganizmami może prowadzić do zatruć pokarmowych, a także poważnych komplikacji zdrowotnych.
Zasady zapobiegania zakażeniom mikrobiologicznym owoców i warzyw podczas produkcji, skupu, transportu i przechowywania obejmują:
Etap produkcji żywności:
- stosować dobrej jakości wodę, wolną od patogennych mikroorganizmów podczas całego etapu produkcji (w tym nawadniania i rozcieńczania środków ochrony roślin oraz nawozów);
- zwrócić uwagę na nawożenie płodów rolnych – nie wolno stosować fekalii ludzkich;
- zwrócić uwagę na higienę zatrudnionego personelu (np. czysta odzież robocza, mycie i dezynfekcja rąk przed przystąpieniem do pracy);
- zapewnić pracownikom produkcji dostępu do toalet stałych lub przenośnych odpowiednio zaprojektowanych w celu zapewnienia higienicznego usuwania odpadów i zanieczyszczeń, gwarantujących brak możliwości przeciekań do wód gruntowych w pobliżu plantacji;
- zwrócić uwagę na czystość i jakość stosowanego sprzętu (np. opakowania);
- przestrzeganie zakazu pracy osób z objawami, takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, żółtaczka;
- przeprowadzanie systematycznych szkoleń dla pracowników w zakresie higieniczno-sanitarnym;
- przestrzegać obowiązek identyfikalności/śledzenia surowców i produktów według zasady „krok w tył, krok w przód” (np. lista dostawców i odbiorców) oraz stosować przez nich odpowiednich procedur w tym zakresie.
- stosować odpowiednie środki do mycia i dezynfekcji pozwalających na skuteczne usuwanie patogenów ze środowiska produkcyjnego;
- przestrzegać i stosować zasady Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP), Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w okresie wzrostu, na etapie zbioru i po zbiorze.
Etap transportu i przechowywania:
- przeprowadzić dokładna kontrolę czystości i jakości stosowanego sprzętu i urządzeń;
- sprawdzać warunki i sposoby przechowywania produktów;
- zwrócić uwagę na higienę zatrudnionego personelu (np. czysta odzież robocza, mycie i dezynfekcja rąk przed przystąpieniem do pracy);
- przestrzeganie zakazu pracy osób z objawami, takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, żółtaczka;
- sprawdzanie zakazu wejścia osób nieupoważnionych.
Etap skupu:
- zapewnić czystą odzież dla personelu przy wykonywaniu pracy;
- zapewnić dostęp pracownikom do toalet (stałych lub przenośnych) i urządzeń z wodą do higienicznego mycia rąk;
- przeprowadzać kontrolę czystości i jakości stosowanego sprzętu, opakowań oraz warunków transportu;
- przestrzegać zakazu pracy osób z objawami, takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, żółtaczka;
- sprawdzanie zakazu wejścia osób nieupoważnionych;
- przestrzegać obowiązek identyfikalności/śledzenia surowców i produktów według zasady „krok w tył, krok w przód” (np. lista dostawców i odbiorców) oraz stosować przez nich odpowiednich procedur w tym zakresie.
Materiały
Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higienyZawiadomienie_Komisji_w_sprawie_wytycznych_dotyczących_ograniczania_ryzyka_mikrobiologicznego_w_odniesieniu_do_świeżych_owoców_i_warzyw_na_etapie_produkcji_podstawowej_poprzez_przestrzeganie_zasad_higieny.pdf 6.64MB