Zakres obowiązków
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo - żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego,
- realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałow do kontaktu z żywnością,
- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo - żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
- pobieranie próbek do badania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, interpretacja wyników,
- nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywienioweego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych srodków spożywczych,
- kontrola żywności GMO,
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
- urzędowa kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo - wychowawczych, dokonywanie oceny sposoby żywienia,
- nadzór nad importem docelowym,
- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych, wydawanie atestów na grzyby dziko rosnące,
- udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadku wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych oraz zatruć grzybami,
- udział z nadzorem zapobiegawczym w odbiorach zakładów żywnościowo - żywieniowych, produkujących żywność oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały do kontaktu z żywnością,
- zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegajacych nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności,
- przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo - żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej,
- sporządzanie sprawozdań oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS.