Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
- Nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zgodnie
z obowiązującymi przepisami i we współpracy z organizacjami unijnymi. - Prowadzenie działań w ramach systemu RASFF oraz ACC.
- Nadzór nad żywnością prozdrowotną (środkami spożywczymi objętymi obowiązkiem powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej tj. suplementami diety, żywnością dla określonych grup, żywnością wzbogaconą).
- Realizacja zaleceń pokontrolnych i audytowych w obszarze bezpieczeństwa żywności.
- Poprawa nadzoru nad zakładami produkcji w zakresie kryteriów mikrobiologicznych.
- Nadzór nad produkcją pierwotną owoców miękkich i warzyw zielonych, które potencjalnie mogą być spożywane na surowo.
Materiały
Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i ProdukcyjnejPoradnik-RHD.pdf 1.83MB Zalecenia dla plantatorów - ulotka
ulotka-zalecenia.pdf 5.24MB Runo leśne - ulotka
Runo_leśne_ulotka.pdf 14.54MB Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny
zawiadomienie-Komisji.pdf 6.64MB