Grzyby
09.08.2023
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krośnie przy ul. Kisielewskiego 12 można uzyskać porady dotyczące grzybów świeżych oraz atesty zezwalające na wprowadzenie grzybów świeżych do obrotu. Porady i atesty są bezpłatne. Porada jest możliwa w dniach pracy PSSE, w godzinach służbowych, po uprzednim telefonicznym umówieniu się pod nr telefonu 13 43 219 42, wewn. 16 lub 17.
Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie należy przynosić m.in. grzybów:
- starych i przejrzałych,
- zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
- oczyszczonych,
- pokrojonych,
- zapleśniałych,
- ugotowanych,
- zamrożonych,
- usmażonych,
- umytych,
- zamarynowanych.
Zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
- Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
- Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
- Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
- Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.
- Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
- Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.