W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

24 września Dzień Grzyba

23.09.2022

24 września Dzień Grzyba

Dzień Grzyba obchodzony jest 24 września. To święto, które niesie same plusy: daje okazję do spaceru, może być niezwykłą przygodą podczas grzybobrania, a zebrane grzyby będą po uprzednim przygotowaniu smakowitym obiadem.

Grzyby zbieramy dla ich walorów smakowych i aromatycznych. 
Są pokarmem mało kalorycznym, ponieważ zawierają dużo wody i cechują się niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Zawierają jednak pewne ilości witamin zwłaszcza z grupy B, a także D i E w zależności od gatunku grzyba oraz sole mineralne np. związki potasu, fosforu, żelaza. Mogą również dostarczyć organizmowi ludzkiemu mikroelementy takie jak: kobalt, cynk, fluor, jod, mangan, miedź.  Oprócz związków odżywczych niektóre gatunki grzybów zawierają także substancje toksyczne, które mogą spowodować śmiertelne zatrucia. Należy umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących lub niejadalnych.

 

Złote zasady:

1. W razie podejrzenia zatruciem udaj się do lekarza pierwszego kontaktu.

2. Sprawdzaj swoje zbiory dwukrotnie.

3. Zbieracz amator nie może być grzybiarzem super znawcą.

4. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane mogą być szkodliwe, to samo dotyczy ,,robaczywych” lub ,,starych” grzybów.
5. Tak zwane ludowe sposoby na rozpoznanie jadalnych grzybów są zawodne!

6. Jeśli nie jesteś pewien grzyba, to udaj się do inspekcji sanitarnej !!!

 

Bezpieczne grzybobranie

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Grzyby mają wielu zwolenników. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Co roku wielu amatorów grzybobrania pada ofiarą trujących grzybów.

Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania…

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloidesAmanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

…oraz o kilku zasadach konsumpcji

  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
  • Pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.

Pamiętaj!

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!

Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!

Czytaj więcej na temat bezpiecznego grzybobrania: dowiedz się jakie są objawy zatrucia i zobacz jak wyglądają grzyby jadalne i trujące w serwisie Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia.

Informacje o publikacji dokumentu

 

 

Więcej informacji o bezpiecznym zbieraniu grzybów znajdziesz na stronach GIS.

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/zdrowie/bezpieczne-grzybobranie

Materiały

Ulotka podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Ulotka​_podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania.pdf 3.97MB
Zatrucia grzybami Objawy, pierwsza pomoc, leczenie
Zatrucia​_grzybami​_Objawy,​_pierwsza​_pomoc,​_leczenie.pdf 0.60MB

Zdjęcia (16)

{"register":{"columns":[]}}