W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przeziębienie, Grypa, COVID-19 & Zdrowe Odżywianie

07.10.2021

PRELEKCJANR2SP

Tematyka przeprowadzonych prelekcji dotyczyła przestrzegania podstawowych zasad higieny osobistej, bezpiecznego i zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz kształtowania nawyków prozdrowotnych na przykładzie talerza zdrowia. Prezentacja o zdrowym odżywianiu miała na celu zwiększenie świadomości wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Dzieci zapoznały się z piramidą zdrowego żywienia i stylu życia oraz talerzem zdrowia. Mówiono o tym, że warzywa i owoce, zgodnie z aktualnymi zaleceniami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny być podstawą naszej diety. Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin: zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu, soli mineralnych i błonnika. Przypomniano dzieciom o piciu co najmniej 3-4 szklanek mleka dziennie. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest wysokie. Rozmawiano o tym aby słodkie napoje zastąpić wodą. Woda usuwa zbędne produkty przemiany materii oraz związki toksyczne z organizmu. Ma ona także udział w procesie regulacji temperatury ciała.  Służy też jako materiał budulcowy, gdyż stanowi strukturalną część wszystkich komórek i tkanek. Mówiono również o aktywność fizycznej, która znalazła się w podstawie piramidy, aby przypominać o potrzebie codziennego ruchu. Wpływa on korzystnie na kondycję fizyczną i sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę. Dzieciom i młodzieży zaleca się co najmniej 60 minut dziennie. Ruch rozwija mięśnie, wpływa na prawidłowy wzrost i kształt kości, rozwija układ krążeniowo-oddechowy, podnosi sprawność i wydolność fizyczną. Dzieci bardzo chętnie włączały się w rozmowę, mówiły jakie warzywa i owoce lubią jeść oraz wiedziały co się dzieje z nami gdy mamy za mało ruchu.

Ponadto omówione zostały choroby zakaźne – grypa jako najczęstsza infekcja występująca na przełomie od miesiąca października do kwietnia oraz obecnie panująca pandemia koronawirusa SARS-CoV-2, czyli choroba COVID-19. Uczniowie klas 1-3 potrafią odróżnić pojęcia tj. epidemia a pandemia. Celem spotkania było przypomnienie obowiązujących zasad jako najlepszy sposób ochrony przed wirusami. Swoim zachowaniem możemy przyczynić się do tego, aby choroba COVID-19 skończyła się jak najszybciej i dotknęła jak najmniejszą liczbę ludzi, dlatego często myj ręce, dezynfekuj powierzchnie i przedmioty w swoim mieszkaniu, zachowuj odstęp od innych ludzi w miejscach publicznych, osłaniaj twarz maską.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}