Sezon na grzyby - jak przygotować się na grzybobranie?
05.08.2022
Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. Jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących. Osoby nieposiadające stosownej wiedzy, kupujące grzyby na targowiskach, powinny zwracać uwagę na atest wydany przez grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.
Podstawowe zasady podczas grzybobrania:
- Nie zbieraj grzybów, jeśli ich nie znasz.
- Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe.
- Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
- Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe grzyby.
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznawać czy są blaszkowe, czy nie!
- Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
- Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj z nieznanego źródła!
Z porad grzyboznawcy skorzystać można bezpłatnie codziennie od godziny 7:30 do 15 w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kutnie przy ulicy ul. Kościuszki 14.
Warto upewnić się, czy zebrane przez nas okazy są bezpieczne dla naszego zdrowia.