W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Zdrowia w Szkole Podstawowej nr 2 dnia 05.04.2022

07.04.2022

Światowy dzień zdrowia w szkole podstawowej nr 2

Dnia 05.04.2022r. w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Kutnie pracownice Działu Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia przeprowadziły prelekcje dla uczniów klas I-III. W pierwszej części spotkania skupiono uwagę na tematyce dotyczącą zbliżającego się Światowego Dnia Zdrowia. Dzieci ułożyły z rozsypanych literek hasło przewodnie obchodzonego święta tj.: „Nasza planeta, nasze zdrowie”. Święto zostało ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 1948 roku. Obchodzone jest niemalże na całym świecie corocznie od 1950 r. w dniu 7 kwietnia (72 LATA). Najważniejszą wartością w życiu każdego człowieka jest ZDROWIE. Podczas spotkania podkreślono, iż działalność człowieka często prowadzi do powstawania toksycznych odpadów, ścieków, hałasu, emisji pyłów i gazów do atmosfery oraz zmniejszenia ilości zasobów naturalnych. Aby chronić naszą planetę mówiono o tym jak ważna jest segregacja śmieci. Przypomniano dzieciom jakie kolory pojemników używamy do segregacji odpadów.

Druga część spotkania została poświęcona zdrowemu odżywianiu, w głównej mierze na omówieniu „Talerza Zdrowia”. Podkreślono, również jak ważna jest dla organizmu aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia fizyczne poprawiają wydolność organizmu, dotleniają mózg i komórki ciała, a ponadto podczas ćwiczeń wydzielają się hormony szczęścia, które poprawiają nastrój. Uczniowie doskonale wiedzieli, że w diecie powinny dominować warzywa i owoce - powinny stanowić główną część tego co jemy. Dziecko powinno jeść warzywa i owoce kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków (co najmniej 5 porcji dziennie). Różnorodność spożywanych warzyw i owoców zapewnia dostarczenie wszystkich cennych składników odżywczych. Uczniowie dowiedzieli się również jakie inne produkty powinny znaleźć się w codziennej diecie tj.: produkty zbożowe, produkty białkowe oraz mleko i jego przetwory. Zwrócono również uwagę jak ważne jest spożywanie wody. Podczas prelekcji dzieci bardzo chętnie włączały się do rozmowy. Wszyscy uczestnicy spotkania przynieśli ze sobą samodzielnie wykonane „Talerze Zdrowia”.

Zdjęcia (41)

{"register":{"columns":[]}}