Zaproszenie na kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów wraz z egzaminem nadającym uprawnienia klasyfikatora grzybów
Serdecznie zapraszamy na organizowany w dniach 16 – 18 października 2024 r. kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów wraz z egzaminem nadającym uprawnienia klasyfikatora grzybów, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237).
Miejsce kursu:
Dębowy Dwór
Ruda Różaniecka 301
37-613 Ruda Różaniecka
Przewidywana maksymalna liczba uczestników kursu wynosi 40.
Zakwalifikowanie na ww. kurs odbędzie się na podstawie kolejności zgłoszeń i po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia przez organizatora.
Uprawnienia klasyfikatora grzybów może uzyskać osoba, która:
- jest pełnoletnia;
- ukończyła:
- co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową oraz
- kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów;
- zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Kurs prowadzony jest zgodnie z programem kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (patrz załącznik).
Kurs obejmuje szkolenie teoretyczne (wykłady) oraz ćwiczenia praktyczne (ocena grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych zebranych przez uczestników w trakcie szkolenia). Wykładowcami kursu będą specjaliści grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów
z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Uwaga!
Klasyfikator grzybów:
- ocenia tylko grzyby świeże, na podstawie cech zewnętrznych,
- nie ocenia grzybów przetworzonych.
Koszt kursu wraz z pełnym wyżywieniem oraz noclegiem wynosi 1100 zł brutto.
Zgłoszenia osób chętnych do uczestnictwa w kursie należy kierować do 30 września 2024 r. drogą elektroniczną na adres: hziz.wsse.rzeszow@sanepid.gov.pl, korzystając z karty zgłoszenia uczestnika (patrz załącznik).
Wszelkie dodatkowe informacje w zakresie organizacji kursu można uzyskać pod podanym poniżej numerem telefonu oraz adresem e-mail:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie
Oddział Higieny Żywności i Żywienia
ul. Wierzbowa 16
- Tel. +48 17 85 22 111 wew. 358
- Adres e-mail: hziz.wsse.rzeszow@sanepid.gov.pl,