W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zaproszenie na kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów wraz z egzaminem nadającym uprawnienia klasyfikatora grzybów

Kurs dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów !!

Serdecznie zapraszamy na organizowany w dniach 16 – 18 października 2024 r. kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów wraz z egzaminem nadającym uprawnienia klasyfikatora grzybów, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237).

 

Miejsce kursu:

Dębowy Dwór

Ruda Różaniecka 301

37-613 Ruda Różaniecka

 

Przewidywana maksymalna liczba uczestników kursu wynosi 40.

Zakwalifikowanie na ww. kurs odbędzie się na podstawie kolejności zgłoszeń i po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia przez organizatora.

 

Uprawnienia klasyfikatora grzybów może uzyskać osoba, która:

  1. jest pełnoletnia;
  2. ukończyła:
    1. co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową oraz
    2. kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów;
  3. zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

Kurs prowadzony jest zgodnie z programem kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (patrz załącznik).

Kurs obejmuje szkolenie teoretyczne (wykłady) oraz ćwiczenia praktyczne (ocena grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych zebranych przez uczestników w trakcie szkolenia). Wykładowcami kursu będą specjaliści grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów
z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

 

Uwaga!

Klasyfikator grzybów:

  • ocenia tylko grzyby świeże, na podstawie cech zewnętrznych,
  • nie ocenia grzybów przetworzonych.

Koszt kursu wraz z pełnym wyżywieniem oraz noclegiem wynosi 1100 zł brutto.

Zgłoszenia osób chętnych do uczestnictwa w kursie należy kierować do 30 września 2024 r. drogą elektroniczną na adres: hziz.wsse.rzeszow@sanepid.gov.pl, korzystając z karty zgłoszenia uczestnika (patrz załącznik).

Wszelkie dodatkowe informacje w zakresie organizacji kursu można uzyskać pod podanym poniżej numerem telefonu oraz adresem e-mail:

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie

Oddział Higieny Żywności i Żywienia

ul. Wierzbowa 16

{"register":{"columns":[]}}