Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy nadzorowanie warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Zakres obowiązków:
- prowadzenie urzędowej kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywnością, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nadzór nad importem i eksportem żywności i materiałów oraz wyrobów do kontaktu z żywnością a także przestrzeganie przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności,
- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
- pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badania w ramach urzędowej kontroli i monitoringu,
- nadzór nad suplementami diety (Wszelkie szczegółowe informacje dotyczące suplementów diety znajduja się w zakładce "Pytania i odpowiedzi" https://www.gov.pl/web/psse-leczna/pytania-i-odpowiedzi2 po przekierowaniu należy wpisać frazę "Suplementy Diety") środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych środków spożywczych oraz prawidłowości do obrotu w tym na odległość,
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
- kontrola warunków żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie oceny sposobu żywienia,
- nadzór nad eksportem i importem docelowym, wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy / materiał lub wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych,
- prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, opracowywanie i analiza dokumentacji,
- zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- praca w systemie informatycznym „SBŻ II” (System Bezpieczeństwa Żywności) – systematyczne wprowadzanie danych dot. obiektów objętych nadzorem w zakresie określonym przez system „SBŻ II”,
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności,
- prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie z Systemem Jakości,
- sporządzanie sprawozdań z działalności pionu Higieny Żywności i Żywienia oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS,
- współpraca z organami administracji rządowej i samorządowej oraz innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- opracowywanie projektów pism, decyzji, postanowień, tytułów wykonawczych.
Materiały
Wniosek o WPISWniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inpekcji_Sanitarnej_+_klauzula_RODO.pdf 1.94MB WNIOSEK O ZATWIERDZENIE
Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej_+_klauzula_RODO.pdf 1.64MB WNIOSEK O DOKONANIE ZMIAN
Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitanej_+_klauzula_RODO.pdf 1.77MB Wniosek o WYKREŚLENIE
Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej_+_klauzula_RODO.pdf 1.65MB