W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ZERO WASTE JAK NIE MARNOWAĆ ŻYWNOŚCI

14.07.2023

zero waste

W Polsce co roku marnowane jest około 5 mln ton żywności, z czego 60% strat generują gospodarstwa domowe (według opracowania Najwyższej Izby Kontroli).

Przyczyną takiego stanu rzeczy jest:

  • Kupowanie zbyt dużych ilości jedzenia;
  • Robienie nieprzemyślanych zakupów bez listy i szacowania realnych potrzeb;
  • Zakup niepotrzebnych produktów z uwagi na promocyjną cenę;
  • Nierozróżnianie określeń "najlepiej spożyć przed" od "należy spożyć do";
  • Zbyt częste kupowanie nietrwałych produktów, np. pieczywa ponad potrzeby.

Materiały

Ulotka - Zero Waste
Ulotka​_Zero​_Waste.pdf 2.68MB
Prezentacja - etykiety produktów spożywczych
prezentacja​_etykiety​_prod​_spoz-1.pdf 5.66MB
{"register":{"columns":[]}}