Informacja dla producentów pierwotnych powiatu łęczyckiego
06.07.2023
Szanowni Państwo,
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęczycy przypomina, że podmioty zajmujące się produkcją pierwotną (rolnicy prowadzący uprawy produktów pochodzenia roślinnego, czyli zbóż, warzyw, owoców, ziół oraz grzybów hodowlanych), zgodnie z art. 63 ust. 1, ust. 2 pkt 12 oraz ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r., poz. 2132 z późn. zm.), mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Podmiot działający na rynku spożywczym jest zobowiązany złożyć do właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego wniosek o wpis do rejestru zakładów wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych (wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów dostępny jest na stronie www.gov.pl/web/psse-leczyca) oraz zgłaszania każdorazowej zmiany w zakresie produkcji celem dokonania zmian w rejestrze.
Zgodnie z zapisami art. 103 ust. 1 pkt 4 wyżej cytowanej ustawy, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji pierwotnej bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlega karze pieniężnej do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej za rok poprzedzający.
Materiały
Informacja PPIS w Łęczycy dla producentów pierwotnych powiatu łęczyckiegoInformacja_producenci_pierwotni_powiatu_łęczyckiego.pdf 0.42MB