Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Zadania Sekcji
Sekcja Higieny Żywności i Żywienia prowadzi nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, Przedmiotów użytku i kosmetyków zgodnie z ustawą o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Do głównych zadań Sekcji należą:
- nadzór sanitarny nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- nadzór sanitarny nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych, przedszkolnych i żłobkach, na koloniach, obozach i innych formach wypoczynku małoletnich, w domach weselnych, wczasowych, w domach opieki nad osobami starszymi oraz w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych – na podstawie dokumentacji żywieniowej (m.in. jadłospisów oraz receptur);
- pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności;
- nadzór sanitarny nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu;
- działania kontrolne dotyczące powiadomień o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych RASFF;
- działania kontrolne dotyczące identyfikowalności w przedsiębiorstwach wprowadzających do obrotu suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, ze szczególnym uwzględnieniem oznakowania wyrobów gotowych, informacjami na temat miejsca i źródła pochodzenia (składników, półproduktów, produktów gotowych) oraz dokumentacji towarzyszącej ww. środkom spożywczym;
- działania w zakresie wycofania z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX;
- prowadzenie dochodzeń w przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych przy współudziale Sekcji Epidemiologii oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie;
- podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego;
- uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub sprzedaży środków spożywczych;
- prowadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych;
- prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Legionowie oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych;
- przeprowadzanie granicznych kontroli sanitarnych w miejscach docelowego przeznaczenia żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz z państw niebędących członkami Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA);
- egzekwowanie przestrzegania warunków dotyczących żywności genetycznie zmodyfikowanej, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego znakowania środków spożywczych zawierających GMO oraz dokumentacji towarzyszącej;
- analiza zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badań laboratoryjnych oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych;
- rozpatrywanie skarg, interwencji i wniosków interesantów;
- współpraca z innymi organami urzędowej kontroli żywności tj. Inspekcją Weterynaryjną, PIORIN, JHARS, IOŚ-PIB.