W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności i Żywienia

kontakt: (17) 242 07 54 wew. 34       

Pracownicy oddziału prowadzą kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie:  

- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, 

- warunków produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,     

- przygotowanie projektów decyzji i czynności związanych z postępowaniem administracyjnym, 

- współpracy z innymi służbami kontrolnymi m.in. Inspekcją Weterynaryjną,  Inspekcją Handlową , Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwową Inspekcją  Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Policją, organami Służby Celnej,  

- podejmowanie i prowadzenie działań w sytuacjach kryzysowych mi.in. zatruć pokarmowych, 

- realizowanie planu poboru próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli  
i monitoringu.                                   

Urzędowa kontrola żywności sprawowana przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej polega na wykonywaniu czynności mających na celu sprawdzenie zgodności środków spożywczych i substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji wzbogacających i innych składników żywności przeznaczonych do produkcji żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością  
z obowiązującymi wymaganiami w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, w tym znakowania żywności oraz warunków sanitarno-higienicznych produkcji i obrotu żywnością – w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. 

 

{"register":{"columns":[]}}