Stan sanitarno-techniczny pomieszczenia
Drugą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest stan sanitarno-techniczny pomieszczenia. Wszelkiego rodzaju zabrudzenia ścian, zacieki, zagrzybienia, odpadający tynk czy ogólnie panujący nieporządek nie powinny mieć miejsca. Świadczy to o braku higieny osoby świadczącej usługi i może stanowić potencjalne źródło bakterii i grzybów niebezpiecznych dla zdrowia. Całe wyposażenie lokalu powinno być rozmieszczone w taki sposób, aby możliwe było swobodne poruszanie się w nim.
W zakładzie fryzjerskim należy wydzielić szatnię, poczekalnię, pomieszczenie sanitarno-higieniczne z bieżącą ciepłą i zimną wodą, pomieszczenia do przechowywania sprzętu oraz miejsca do przechowywania czystej i brudnej bielizny. W szafach należy oddzielnie przechowywać odzież prywatną i roboczą. Zużytą odzież i bieliznę należy przechowywać w zamykanych i odpowiednio oznakowanych pojemnikach.
Miejsca, które są szczególnie narażone na działanie mikroorganizmów (strefy krytyczne), np. pojemniki, tace, blaty, na których przechowywane są narzędzia fryzjerskie, umywalki, zagłówki foteli, wycięcia na szyję oparć foteli przy stanowisku mycia głowy, wewnętrzna obręcz suszarki stacjonarnej - należy po każdym użyciu myć i dezynfekować.
Należy również każdego dnia dokładnie czyścić i dezynfekować poczekalnię i znajdujące się tam meble oraz stanowiska fryzjerskie (oparcia foteli, myjki oraz blaty). Każdy mebel, w szczególności te ze stanowiska pracy, powinny posiadać powierzchnię gładką i łatwą do umycia i zdezynfekowania. Gdy zauważymy zniszczoną powierzchnię mebli bądź ich niewłaściwą czystość, będzie to świadczyć o nieprofesjonalnym podejściu właściciela do kwestii utrzymania czystości i porządku w salonie. Nieestetyczny wygląd zniechęca do skorzystania z usług oraz stanowi potencjalne źródło dla mikroorganizmów chorobotwórczych.
Pamiętajmy też o podłodze, z której na bieżąco powinny być usuwane włosy, a po zakończonym dniu pracy należy ją umyć przy pomocy odpowiednich środków.
Jeśli w zakładzie jest ogólnodostępna toaleta, powinna być regularnie dezynfekowana. Nie można zapomnieć o bieżącym dezynfekowaniu klamek, włącznikach świateł, terminalach płatniczych oraz innych powierzchniach, z którymi klient miał kontakt, a na których pozostaje mnóstwo drobnoustrojów.
Zagrożenie stanowią również źle zabezpieczone odpady, np. jednorazowe rękawiczki, ostrza maszynek do golenia.