Wstęp
Zawód fryzjera należy do branży rozwijającej się niezwykle dynamicznie. Doskonalenie i wdrażanie nowych technologii wykonywania zabiegów, nowoczesnego sprzętu oraz technik pracy sprawiają, że umiejętności fryzjera muszą nieustannie nadążać za postępującym rozwojem w tej dziedzinie. Dlatego też, tak ważne jest nieprzerwane pogłębianie wiedzy teoretycznej i wykorzystywanie jej w praktyce. Nieodzownym elementem zawodu jest stosowanie umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych w profesjonalny sposób.
Zakład fryzjerski jest miejscem, w którym ze względu na dużą rotację klientów oraz wykonywanie wielu różnorodnych czynności, istnieje ryzyko zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi, łącznie z możliwością naruszenia ciągłości powłok skóry. Fryzjerzy mają bezpośredni kontakt z owłosioną skórą głowy człowieka. Zabiegi pielęgnacyjne, regeneracyjne i upiększające dotyczące włosów (mycie, strzyżenie) stwarzają możliwość narażenia na szkodliwe czynniki biologiczne, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i być przyczyną chorób tak dla klienta jak i dla pracowników zakładów fryzjerskich. Większość bakterii kolonizujących skórę i błony śluzowe człowieka to organizmy saprofityczne, czyli takie, które rozmnażają się i żywią materią organiczną, ale nie powodują chorób. Jednak w mikroflorze skóry człowieka mogą występować również bakterie, które pasożytują na organizmach żywych i wywołują choroby.
Chęć poprawy własnego wyglądu pozytywnie wpływa na samopoczucie, budując tym samym naszą pewność siebie. Zanim jednak przystąpimy do spełnienia wyznaczonego celu, warto zastanowić się czy wybrany przez nas lokal fryzjerski świadczy bezpieczne dla klienta usługi.