Wybieraj bezpieczną żywność
14.10.2022
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lipsku informuje o kontynuacji kampanii informacyjnej Wybieraj bezpieczną żywność, która w 2022 r. ma swoją drugą edycję.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ścisłej współpracy z krajowymi organami w całej Europie tworzy unijny system bezpieczeństwa żywności. EFSA współpracuje z najlepszymi naukowcami z UE oraz innych krajów spoza Unii, którzy analizują, oceniają
i doradzają, w oparciu o najnowsze wyniki badań, jaka żywność jest bezpieczna i czy stwarza jakiekolwiek zagrożenie dla konsumentów. Działania te mają na celu pomoc Europejczykom w dokonywaniu świadomych wyborów dotyczących żywności poprzez wyjaśnianie naukowych podstaw bezpieczeństwa żywności co jest jednym z głównych założeń kampanii UE Wybierz bezpieczną żywność. Kampania na celu pomóc obywatelom w krytycznym myśleniu o ich codziennych wyborach żywieniowych. Jej celem jest kontynuacja działań na rzecz podnoszenia świadomości w zakresie nauki o żywności, podjętych w pierwszym roku (2021) kampanii, poprzez rozszerzenie zakresu tematów, z którymi konsumenci mogą się zapoznać, dotyczącymi zdrowia roślin, nowej żywności i suplementów diety.
Kampania skierowana jest do grupy odbiorców, którzy nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania w wieku od 25 do 45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców, którzy są zainteresowani zachowaniem dobrego samopoczucia, zdrowia, gotowaniem, aktywnym stylem życia i/lub tematyką bezpieczeństwa żywności, ale mogą potrzebować pomocy w poruszaniu się po zawiłościach dostępnych informacji.
Więcej informacji dostępne na stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood
Zapraszamy również do zapoznawania się z materiałami informacyjnymi zamieszczanymi
w naszych mediach społecznościowych Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
w Lipsku:
■ https://www.facebook.com/profile.php?id=100063613676070
(JN)
Materiały
Wybieraj bezpieczną żywnośćKampania_,,Wybieraj_bezpieczną_żywność''.pdf 0.21MB